Inbound, outbound vai sittenkin näiden symbioosi?

hero.jpg

Kumpi onkaan parempi, inbound- vai outbound-markkinointi? Elämme sosiaalisen median ja hakukonejätin Googlen aikakautta ja ehkäpä juuri tästä syystä useiden digitoimistojen kanta asiaan on lähes yksioikoisesti inbound. Oikea vastaus riippuu kuitenkin siitä, mitä olet markkinoimassa ja kenelle. Yksiselitteistä kuningasta ei ole koskaan ja usein kombinaatio on parempi kuin panostaminen vain toiseen. Mutta mitä nämä termit oikeastaan edes tarkoittavat?

Inbound eli suomeksi vaikkapa ”saapuva markkinointi”

Lähdetään siitä liikkeelle, että molemmat ovat ns. markkinointimalleja. Termiä inbound-markkinointi ei ole varsinaisesti edes käännetty suomeksi, mutta saapuva markkinointi kyllä kuvaa sanaa varsin hyvin. Inbound peurustuu siihen, että asiakas hankkii itse tietoa markkinoijasta. Hän siis vapaaehtoisesti haluaa vastaanottaa markkinointiviestejä ja hankkii itse aktiivisesti markkinoijasta tietoa. Keskeisimpiä markkinointivälineitä inbound-markkinoinnissa ovat muun muassa:

  • verkkosivujen sisältö

  • blogit, vlogit ja podcastit

  • hakukoneoptimointi

  • hakukonemainonta

  • sosiaalinen media

Inbound-markkinoinnissa tuotetaan yrityksen tuotteisiin ja palveluihin liittyvää sisältöä helposti saataville. Tätä sisältöä potentiaaliset asiakkaat etsivät ja kuluttavat omasta vapaasta tahdostaan. Lopulta prospekteista tulee ihan oikeita asiakkaita, kun he tekevät ostopäätöksensä ilman painostusta.


Outbound, eli ”lähtevä markkinointi”
Outbound on luonnollisesti inboundin vastakohta. Se on sitä perinteistä markkinointia, jossa yritys markkinoi asiakkaiden suuntaan markkinointiviesteillään erilaisilla välineillä. Näitä välineitä ovat esimerkiksi:


  • lehtimainonta

  • ulkomainonta

  • bannerimainonta

  • suorapostitukset

  • televisio- ja radiomainonta


Saapuvaa ja lähtevää markkinointia sopivassa suhteessa

Lähestytään valintaongelmaa yksinkertaistetun esimerkin kautta, jossa oikaistaan hivenen mutkia suoriksi. Sinulla on yritys, jolla on Suomessa 200 yritysasiakasta ja haluat heidän tutustuvan uuteen tuotteeseesi. Ehdottaisin tähän inboundin ja outboundin kombinaatiota. Tuotteesta tehdään oma markkinointisivu verkkoon asiakkaita lähestytään suorapostituksen keinoin. Suorapostituksen tavoitteena on houkutella potentiaaliset asiakkaat vierailemaan markkinointisivulla ja tutustumaan tuotteeseen paremmin. Kokonaisuuteen voi liittyä myös kilpailu, jossa prospektit osallistuessaan antavat yhteystietonsa käyttöösi myöhempää kontaktointia varten. Outbound-markkinointitoimenpiteiden myötä saatua arvokasta asiakasinformaatiota voidaan hyödyntää myöhemmissä markkinointitoimenpiteissä luomalla tehokkaampaa sisältöä.

Toisin sanoen outbound-markkinointi toimii oikein tehtynä symbioosissa inboundin kanssa ja ne ruokkivat parhaimmillaan toinen toistaan.

Janne.png

Janne Puurunen

Yrittäjä, Toimitusjohtaja

Olen toiminut mainosalalla yli 20 vuoden ajan. Hektiseen alaan kuuluu ennakkoluulottomasti uusien trendien seuraaminen ja erilaisten medioiden tunteminen. Suurin motivaattorini yrittäjänä on päästä vaikuttamaan asiakasyrityksen menestykseen markkinoinnin keinoin. Sama motivaatio on ajanut minut myös vapaa-ajallani auttamaan yrittäjiä. Toimin sekä Turun Yrittäjien että Varsinais-Suomen Yrittäjien hallituksissa.

Mainostoimisto Knok Oy, Turku

janne@knok.fi

https://www.knok.fi

Avainsanat: #inbound #outbound #markkinointi #mainonta