Näin kasvatat verkkokauppasi myyntiä - 28 vinkkiä!

Suomessa on tuhansia verkkokauppoja. Osa niistä tekee hyvää myyntiä, mutta todella moni pieni verkkokauppa on jumittunut heikkoon myyntiin. Yrittäjä-verkkokauppias ei useinkaan keksi keinoja parantaa myyntiä.

Markkinointi on tietysti tärkeää. Verkkokauppaasi ei tule myyntiä, jos et markkinoi sitä. Verkkokauppa on sama, kun perustaisit putiikin autiolle saarelle, ja jäät odottamaan ohikulkijoita. Niitä ei tule. Eli sinun on ahkerasti ja jatkuvasti hankittava asiakkaita kauppaan, eli markkinoitava. Markkinointi kannattaa painottaa sähköisiin kanaviin. Oman kokemukseni mukaan tärkeimmät kanavat on Google, Facebook ja sähköpostimarkkinointi. Kun markkinoinnin avulla hankit asiakkaita verkkokauppaasi, olisi tietysti tavoite myydä mahdollisimman monelle kävijälle.

Verkkokaupan konversio tarkoittaa sitä, miten moni kävijä tekee tilauksen. Jos verkkokaupassa on 100 kävijää ja näiltä saat kaksi tilausta, verkkokaupan konversioprosentti on silloin 2%. Tätä lukua on jokaisen verkkokauppiaan seurattava. Google Analytics on siihen paras väline ja se on ilmainen käyttää.
Jos verkkokauppasi konversio on 2%, se tarkoittaa sitä, että kävijöistä 98% lähtee pois. Tätä kannattaa miettiä – miksi 98 % kävijöistä lähti pois ostamatta?

Keskimäärin verkkokaupoissa konversio on noin 2-4% luokkaa. Tämä riippuu kuitenkin erittäin paljon siitä, mitä myyt. Eri toimialoilla se on hyvinkin erilainen. Jos konversioprosenttisi on alle 1%, se on huono. Silloin verkkokaupassasi on jotain pielessä.

Seuraavassa annan sinulle 28 vinkkiä, miten voit parantaa verkkokauppaasi niin, että myyntiä tulee enemmän. Kysymyksessä on oston esteiden poistaminen. Asiakkaan kaikki pelot ja ongelmat on raivattava. Laita nämä seuraavat 28 kohtaa kuntoon verkkokaupassa, lupaan että verkkokauppasi myynti paranee!

LUOTETTAVUUS

1. Yhteystiedot ja yritystiedot näkyvissä, puhelinnumero, sähköposti, käyntiosoite. Asiakaspalvelunumero tulisi näkyä joka sivulla. Samoin yrityksen tiedot; nimi ja y-tunnus tulee olla näkyvissä. Tämä lisää luottamuksen kokemusta ja asiakas uskaltaa antaa ostoskorissa luottokorttinsa tiedot.

2. Yritys on oikeasti olemassa. Yritystarina, miksi yritys on olemassa. Miten yritys on saanut alkunsa. Mikä tekee yrityksestäsi kiinnostavan? Kerro verkkokaupassa jotain yrityksestäsi.

3. Valokuvat henkilökunnasta ja yrittäjästä. Pienyrityksen tärkein kilpailukeino on kasvot ja ihmiset, hyödynnä siis sitä. Suurilla yrityksillä ei ole kasvoja.

4. Valokuvia myymälästä, varastosta ja työn touhusta. Se on kiinnostavaa ja tuo yrityksesi askeleen lähemmäs asiakasta.

5. Sivusto näyttää nykyaikaiselta. Sivuston ulkoasu on tyylikäs, eikä se näytä kotikutoiselta.

6. Sivusto toimii myös mobiilissa. Tämä on erittäin tärkeää, sillä entistä suurempi osuus asiakkaista tulee kauppaasi mobiililaitteella. Meidän omaan verkkokauppaan jopa 70 % asiakkaista tulee mobiililla. Tutki siis, miltä sivustosi näyttää kännykän kapealla näytöllä ja pystyykö siitä ostamaan.

7. Tarjoatko riskittömän oston, eli palautus-/vaihtomahdollisuuden. Onko se asiakkaalle helppoa. Entä takuu. Oletko kertonut nämä asiakkaalle.

8. Muiden asiakkaiden arvostelut ja palautteet parantavat konversiota. Jos tuotteesi ja palvelusi on kunnossa, sinun ei tarvitse pelätä arvosteluita, eihän? Jo ostaneiden asiakkaiden kokemukset tuotteestasi on paljon uskottavampaa, kuin mikään mainosteksti.

9. Sivut latautuvat nopeasti ja toimivat teknisesti moitteettomasti. Jos sivusi jumittaa tai ovat liian hitaat, kilpailijan kauppa on vain parin näppäilyn päässä.

OSTOPROSESSI


10. Toimituskulut ovat selkeästi esillä, eikä kassalla tule yllätyksiä. Yritä pitää toimituskulut mahdollisimman matalana, sillä on iso merkitys konversioon. Tarjoa mahdollisuuksien mukaan maksutonta toimitusta, esimerkiksi yli 100 euron tilauksiin.

11. Toimitusaika ja saatavuustiedot selkeästi näkyvillä. Tuotteen toimitusaika voi olla asiakkaalle ostopäätöksessä kriittinen tekijä. Nopea toimitus parantaa konversiota.

12. Tarjoa monipuolisesti eri toimitustapoja. Useat eri toimitustavat parantaa konversiota. Älä tarjoa vain sitä, joka on sinulle helpoin, vaikka asuisitkin Matkahuollon naapurissa. Anna asiakkaan päättää, mistä hän hakee paketin.

13. Pankin maksutapalogot näkyvillä, mielellään jokaisella sivulla. Asiakkaalle ei jää epäselväksi, millä tavoilla kaupassasi voi maksaa. Tarjoa mahdollisimman paljon eri maksutapoja, myös lasku ja osamaksu.

14. Hinta on esitetty selkeästi ja riittävän suurella. Hintatieto, OSTA-nappi ja tuotekuva ovat lähellä toisiaan, sivun yläosassa. Hinta ei saa laskea tuotesivulla liian alas.

15. Ostopolku on selkeä, asiakas ymmärtää ensivilkaisulla mitä hänen tulee tehdä seuraavaksi. OSTA-nappi on riittävän näkyvä, samoin JATKA- ja SIIRRY ETEENPÄIN –on selkeää. Asiakas ei eksy ostospolulla. Ostoskori ei ole piilossa, vaan se sijaitsee tutussa paikassa, oikeassa yläkulmassa.

16. Asiakas voi muokata ostoskoria ja ostoskorissa on tuotteiden kuvat.

17. Ostoskori on mahdollisimman lyhyt. Siellä ei kysytä mitään turhaa, vain tarpeelliset tiedot. Eikä kirjautumista tai rekisteröitymistä vaadita. Yhden sivun ostoskori on paras vaihtoehto. Maksaminen on nopeaa ja sujuvaa ja tietysti myös turvallista (SSL-salaus).

TUOTETIEDOT

18. Tuotteesta on runsaasti hyvälaatuisia kuvia. Jokainen lisätty tuotekuva parantaa konversiota. Hyvän tuotekuvan tärkein juttu, on kunnollinen valaisu. Kuva ei saa olla pimeä ja suttuinen. Tuotteesta tulisi olla monipuolisia kuvia, sekä tuotteesta itsestään lähikuva, mutta ehkä myös käyttökuvia ja fiiliskuvia. Miltä tuote näyttää, kun sitä käytetään. Voisitko tarjota asiakkaalle käyttöideoita. Kuvien zoomaus tai suurennuslasitoiminto voi olla joskus hyödyllinen.

19. Videot parantaa konversiota. Esittele tuotetta ja tuotteen käyttöä videolla.

20. Hyvät tuotetekstit on tärkeät. Tuoteteksti on myyntipuhe, eli millä tavalla kertoisit tuotteesta asiakkaalle kasvotusten. Kirjoita tuoteteksti selkeästi, käytä bulletteja, listoja, taulukoita, väliotsikoita ja muita keinoja, että saat rytmitettyä tekstin. Huolehdi, että teksti on helppoa ja vaivatonta lukea.

21. Kerro tuotteen kokotiedot mahdollisimman ymmärrettävästi. Jos tiedät, että vaate on mitoitukseltaan niukkaa, mainitse siitä. Jos mahdollista, havainnollista mittasuhteita, esimerkiksi laukun kokoa ihmisen kädessä. Auta asiakasta valitsemaan oikea koko.

22. Kerro tuotteen tekniset tiedot, esittele värivaihtoehdot ja näytä jokaisesta väristä myös kuva.

LÖYDETTÄVYYS


23. Kaupassa on selkeä navigointi ja asiakas löytää helposti etsimänsä. Hakukenttä sijaitsee tutussa paikassa, ylhäällä keskellä, ja kaupan sisäinen hakukone toimii.

24. Kaupassa on selkeät tuotekategoriat ja suodattimet, esimerkiksi värin, käyttötarkoituksen, koon, tuotemerkin mukaan. Tuotekategoriat toimivat opasteina sekä asiakkaalle, että myös Googlelle.

25. Perus navigaatioelementit sijaitsevat tutuilla paikoillaan. Ulkoasussa erikoisuuden tavoittelu ei useinkaan kannata ja perusasiat kannattaa pitää tutuilla paikoillaan. Logo vasemmalla, haku keskellä ja ostoskori oikealla ylhäällä. Autoissakin kaasu ja jarru ovat tutuilla paikoilla ja osaat ajaa mitä tahansa autoa ihan helposti. Sama pätee verkkokaupassa, asiakas uskaltaa ostaa, kun hän löytää asiat tutuilta paikoilta, kuten muissakin verkkokaupoissa.

26. Tuotteet on järjestyksessä selailunäkymässä. Verkkokauppiaan täytyy jatkuvasti järjestellä hyllyjä, ihan samoin kuin kivijalkakauppiaankin. Paras paikka myydä on vasemmassa yläkulmassa, sijoittele siis sinne eniten myyvät ja tärkeimmät tuotteesi.

HOUKUTTIMET

27. Kaupan hintataso on oikea. Kampanjat lisäävät houkuttavuutta. Ponnahdusikkunasta pomppaava etukoodi voi joskus olla se viimeinen niitti asiakkaan ostopäätöksessä. 

SOSIAALINEN MEDIA

28. Yrityksesi some-kanavissa on elämää, sisältöä ja seuraajia. Ihminen on sosiaalinen laumaeläin, muiden tykkäämisillä on merkitystä.

Maarit Fellman

yrittäjä, verkkokauppias, kouluttaja ja digimarkkinoinnin ammattilainen

Maarit on markkinoinnin konkari, joka on nähnyt alaa median, mainostoimiston ja mainostajan näkökulmasta. Vuodesta 2010 lähtien toteuttanut digimarkkinointia eri toimialan yrityksille
ja kouluttanut satoja yrittäjiä.

Vuonna 2010 perusti ensimmäisen verkkokauppansa, jolloin piti itse opetella mahdollisimman edulliset ja tehokkaat keinot hankkia asiakkaita verkkokauppaan. Google, Facebook, Instagram, sähköpostimarkkinointi, videot ja monet muut digimarkkinoinnin välineet ovat erinomaisesti hallussa. Ensimmäinen verkkokauppa ei tehnyt miljonääriksi, mutta antoi kipinän ja mittaamattoman määrän kokemusta ja oppia.

Maarit Fellman
puh. 0400 527 257
maarit.fellman@intoo.fi
www.intoo.fi
www.coruu.fi

LinkedIn: https://fi.linkedin.com/in/maaritfellman