Haluatko rakentaa henkilöbrändin? 7 helppoa askelta!

young-man-in-bright-fashion_4460x4460.jpg

Henkilöbrändit ja niiden terminologian ympärillä pyörivä keskustelu ihastuttaa ja vihastuttaa. Aiheeseen liittyy myös paljon kysymysmerkkejä aina käytännön tekemisestä, hinnasta ja hankaluudesta ihmisten huijaamiseen asti. Mikäli vielä pohdit, miksi yrittäjällä tulisi olla henkilöbrändi, kannattaa lukaista tässä välissä mun kirjoitus markkinointisummitista viime vuodelta.

Koska jatkoit lukemista oletan, että mielellään loisit itsellesi henkilöbrändin jotta pääset alkuun. Your wish is my command! Rakennetaan sinulle siis henkilöbrändi. Kokonaisuudessaan henkilöbrändin luominen ei ole helppoa vaan se vaatii aikaa ja uhrautumista kuten mikä muukin markkinointi mutta alkuun pääset helposti ja nykyisillä työkaluilla voit näppärästi rakentaa itsellesi näkyvyyden, jonka päälle voit rakentaa sanomaasi. Eli laitetaan peruspalikat kuntoon!

Miten siis onnistun näissä perusasasioissa? Käy läpi alla oleva prosessi ja pidä mielessä yksi asia: erilaisuus on valttia sillä erilaisuus muistetaan. Kaikilla tavoin pyri tekemään itsestäsi tarpeeksi erilainen, jotta voit erottua joukosta!

1. Suunnitellaan perusasiat

Kuten kaikissa muissakin brändeissä tärkeintä on tehdä samoja asioita yhtenäisesti eli meidän tule päättää mikä sinun juttusi on, jotta kaikki muu voidaan asettaa tukemaan tätä. Sinulla pitää lähtökohtaisesti olla yksi juttu, joka on pääasia. Sinulla voi olla kaksi juttua, joista ihmiset tunnistavat sinut ja pahimmassa tapauksessa kolme mutta ei koskaan enempää. Itse olen todennut, että sweet spot pitkälti on tuossa kahdessa sillä usein yhden valitseminen voi olla vaikee (vaikkakin aina paras on olla vain yksi).

Kysymys siis kuuluu, mitä haluat saada aikaan? Oletko myynnin konsultti vai puutarhuri? Oletko Suomen kovin social selling ammattilainen vai jääkiekkoasiantuntija. Ihmiset tunnetaan jostain, päätä mistä sinut tunnetaan. Oma esimerkkini on “Suomen vaikuttavin nuori yrittäjä ja asiakaskokemuksen ammattilainen” —> Kaksi vahvaa kokonaisuutta, jotka tukee omia tavoitteitani.

Mieti siis mikä on tavoitteesi ja tituuleeraa itsesi juuri siihen mikä tavoitteesi on, helppoa. Nyt kirjaa nuo mielellään yksi tai kaksi tai kolme paperille tärkeysjärjestykseen ja siirrytään seuraavaan kohtaan!

2. Keksi itsellesi brändiliitännäinen

Tämä onkin jo astetta hankalampi tehtävä. Tätä kohtaa sanotaan myös “liikanimeksi” eli jokin tunnistettava sanonta tai termi jonka voit liittää nimeesi tai titteliisi mielellään hauskalla tavalla. Tämä vaatii hiukan itselle nauramista ja sen kestämistä mutta se maksaa itsensä takaisin, usko pois! Tämä “liikanimi” voi olla jokin ominaisuutesi tai osaamiseesi liittyvä asia ja parhaimmillaan se voi olla jotain mistä olet ehkä hiukan häpeissäänkin mutta silti uskallat käyttää sitä. Se tekee lisästä vielä tehokkaamman. Aloitetaan muutamalla esimerkillä. Minä olen ottanut tylsästi “Suomen vaikuttavin” mutta tässä muutama minun oma suosikkini, jotka mielestäni ovat osuneet huikeasti kohdalleen!

Ville Heikkilä - Eteläpohojanmaan rehellisin autokauppias
Pasi Rautio - Myyntikuiskaaja / TuplaPasi
Katleena Kortesuo - Suomen kallein siivooja

3. Kirjoita tarina

Tarinat ovat kiehtoneet ihmisiä kautta aikojen aina enemmän kuin faktat. Kun sinulta kysytään mitä teet tai mistä olet tullut, sinulla pitäisi olla aina oma tarina valmiina. Yrittäjältä yleensä kysytään miten sinusta tuli yrittäjä? Tämä onkin helppo esimerkki mutta pyri luomaan tarina, joka linkittää sinut uniikisti omaan aiheeseesi. Kirjoita tarinasi paperille ja opettele se niin, että se tulee kuin apteekin hyllyltä kun joku sitä kysyy. Tämän tarinan tulisi luonnollisesti kietoutua kohdasta yksi ja kaksi tulleen vastauksen ympärille. Tietotaitoa, teknologiaa ja tekstiä voi kopioida, mutta tarinaasi kukaan ei pysty sinulta viemään - se on sinun kilpailuetusi. Tarinan ei tarvitse olla ihmeellinen kunhan sinulla on tarina, joka on muistettava.

4. Ota kuvat

Sitten käytäntöön. Kun olet miettinyt mitä haluat sanoa ja mikä on juuri sinun brändisi tarvitse kunnon kuvat. Jokainen ammattilainen tietää, että pitää myös näyttää ammattilaiselta. Suurta henkilöbrändiä on vaikea rakentaa puhelimella otettujen selfieiden varaan (ellei se ole juuri sinun brändisi!). Yksinkertaista, soita oikealle kuvaajalle ja kerro, että haluat saada tällaiset kuvat ja PUM! Homma hoidossa! Ota ainakin kasvokuva, jokin kuva, josta sinut tunnistaa ja josta ennenkaikkea itse pidät. Tämä on tärkeää. Kaikki lysti tietenkin maksaa mutta ei niin paljoa, että et tähän voisi investoida jos oikeasti haluat fiksun henkilöbrändin.

5. Tee verkkosivut ja osta domain

Seuraava helppo askel. Tee yksinkertaiset verkkosivut, jossa kerrot oman tarjoomasi, yhteystietosi, tarinasi ja ennen kaikkea missä kaikkialla mm. somessa vaikutat. Sinulla voi olla blogi (joka on toki suositeltavaa mutta ei pakollista). Omat sivuni alkaa olemaan jo hiukan liiankin monipuoliset ja monimutkaiset eli tässä yksinkertaisuus on valttia. Alkuun riittää vain etusivu jossa kerrot mitä olet ja miksi teet mitä teet.

Unohda heti alkuun kaikki “Minullahan on jo Linkedin jne” ja hanki domainit etunimisukunimi.fi ja .com. Hankitko jo? Jos et, hanki nyt! Koska nuo ovat tärkeimmät käyntikorttisi tulevaisuudessa. Domainin saat helposti miltä tahansa kotimaiselta domaintoimittajalta pikkurahalla joten ota molemmat. He neuvovat asiassa myös eteenpäin. Minulla on pääasissa kaikki Namecheap.com:ssa sillä suurin osa domaineistani ovat .com päätteisiä.

Käytä sivujen tekoon helppoja valmiita julkaisujärjestelmiä. Mikäli sinulta löytyy taitoja voit hypätä tekemään sivut vaikka Wordpressillä mutta itse en siihen lähtisi vaan toteuttaisin sivut jollain kokonaan valmiilla työkalulla. Itselläni on käytössä Squarespace mutta esimerkiksi Wix.com ja Weebly ovat niin helppoja, että kuka tahansa voi tehdä sivut. Kotimaisista on esim Kotisivukone. Suurin osa näistä tarjoajista tarjoaa myös domainit mukaan jolloin sivun liveksi saattaminen on myös astetta helpompaa.

6. Kaikki samaa maata

Sitten se helppo osuus. Eli iske kaikkiin kanaviin ja kaikkialle sosiaaliseen mediaan sama kuva / samat kuvat! Eli profiilikuvaksi se kuva, jonka otit aiemmin ammattilaisen kanssa ja sama kuva pitää olla verkkosivuilla. Näin kaikki tunnistavat sinut. Myös kansikuviksi sama kuva. Näitä voit toki vaihtaa mutta vaihda aina kaikkialle. Muutoin ei pysy brändi linjassa ja muistettavuutesi huononee.

7. Mitä sitten?

Tämän jälkeen alkaa se vaikea osuus eli brändin rakentaminen ja kasvattaminen, jonka kohdalla sinun tuleekin tehdä tiukkoja päätöksiä siitä tuletko kirjoittamaan blogeja, vlogaamaan vai kenties rakennatko kaiken somen varaan mutta se onkin jo sitten seuraavan blogin aihe.

Laita siis peruspalikat kuntoon. Mieti mikä tekee sinusta sinut, rakenna sen ympärille muistettava tarina, nimi ja se mitä olet. Kun nuo muutama fraasi on paperilla, hanki itsellesi kunnon kuvat ja tee helpot verkkosivut ja domain omalla nimellä. Tämän jälkeen vedä kaikki sosiaalisen median kanavat mitä käytät samaan säveleen. Siinä sinulla on sellainen pohja, jolla moninkertaistat mahdollisuutesi onnistua!

Menes nyt siitä henkilöbrändiä rakentamaan!

-J