Millaiset ovat hyvät kotisivut?

black-friday-sale-tablet.jpg

Kotisivut tuntuvat olevan nyt esillä yrittäjien ryhmissä ja kahvipöytäkeskusteluissa. Voisiko todeta, että vihdoin? On mahtavaa, että kotisivujen merkitykseen yrityksen liiketoiminnan kannalta on herätty laajalla rintamalla. Kotisivujen sisällön miettimiseen ja siihen, miten sivut myisivät enemmän, käytetään nyt aikaa.

Näen asian näin: vaikka minulla olisi Suomen paras myyntitykki kentällä, on selvää, että huonot kotisivut vievät myyjältä kauppaa. Aika harva ostaa nykyään mitään ilman, että tutustuu palveluntarjoajan kotisivuihin.

Millaiset sitten ovat hyvät, toimivat ja myyvät kotisivut? Vaikeaa tämä ei ole. Tällä kuuden kohdan listauksella pääset hyvin alkuun sen kanssa, miten hyvät kotisivut rakennetaan:

1. Toimivat kaikilla laitteilla

2. Tarjoavat hyvän käyttökokemuksen kaikilla laitteilla

3. Kehota, ohjaa, käske

4. Sisältö, sisältö, sisältö

5. Tekniset asiat kunnossa

6. Mahdollisuus yhteydenottoon usealla eri tavalla

Avaan hieman näitä kohtia alla.

1. Toimivat kaikilla laitteilla

Responsiivinen suunnittelu tuli osaksi kotisivujen suunnittelua 2000-luvun alkupuolella. Eli suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että sivusto skaalautuu sisällön osalta kaikkiin eri laitteisiin. Joskus sisältöä rajoitetaan mobiilissa, mutta useimmiten se jäsennellään mobiiliin eri tavalla; näytetään tärkeimpiä asioita ensin. Mutta tämä ei yksin riitä. Mennään kohtaan kaksi.

2. Tarjoavat hyvän käyttökokemuksen

Mistä koostuu hyvä käyttökokemus? Listaan muutaman tärkeän asian:

- Sivut latautuvat nopeasti

- Käyttäjälle tärkeät asiat ovat heti esillä (aukioloajat, yhteystiedot, ajankohtaiset uutiset, tarjoukset jne.) Se, mikä on sinun sivustosi käyttäjille tärkeää, tulee sinun tunnistaa itse. Tähän hyvä työkalu on analytiikan hyödyntäminen.

- Click-to-call ja click-to-mail mobiilissa. Edelleen törmää liian usein sivustoihin, joissa on puhelinnumero esillä, jota painamalla ei pysty soittamaan. Laita nämä kuntoon.

- Sivusto skaalaa oikein ja sitä on helppo selata. Kuvat eivät liu’u yli näytöstä. Valikko ei tule päälle. Linkit ovat riittävän suuria ja niiden ympärillä on riittävästi tilaa.

3. Kehota, ohjaa, käske

 Pyydä tarjous tästä >>  on parempi kuin Pyydä tarjous. Miksi? Koska jälkimmäisessä linkki tarjouspyyntö-sivulle on piilossa. Sivuilla tulisi aina näyttää selkeästi, missä linkki on. Tapoja on monia: >> -väkäset, alleviivaus, nappula, tai selvä teksti: "Paina tästä".

Voit ohjata käyttäjää myös kuvamateriaalilla tai sivuston värityksellä. Ihmisen silmä on ihmeellinen. On mahdollista ohjata käyttäjä seuraavaan sivuston osioon laittamalla napin viereen kuva, jossa ihminen katsoo nappia, jota haluat käyttäjän painavan. Vastaavia tapoja on monia. Myös eri värit toimivat paremmin tehosteena kuin toiset. 

4. Sisältö, sisältö, sisältö 

Teksti. Kuvat. Ajankohtaista. Referenssit. Kokemukset. Sisältöön ei voi panostaa liikaa ja sisältöä tulee tuottaa sivustolle ennen sivujen julkaisua, mutta myös sivujen julkaisun jälkeen. Sivujen on hyvä elää yrityksen mukana. Se kertoo käyttäjälle, että yritys on aktiivinen ja elossa. Muista myös videot. Niiden merkitys kasvaa ja videoilla pystyt edelleen erottumaan kilpailijasta. Tekstin on hyvä olla myyvää, muttei liian tyrkyttävää. Yksi tärkeä ohjenuora on "yksi asia per välilehti". Tämä tulee siitä, että Google analysoi sivustosi välilehtiä. Kun käyttäjä hakee jotain Googlesta, tulisi haun, hakutuloksen ja kohdesivuston täsmätä. Älä siis yritä tunkea kaikkia palveluitasi ./palvelut-välilehdelle.

5. Tekniset asiat kunnossa 

Viime vuonna Google alkoi rankata alas sivustoja, joista puuttuu SSL-salaus. Tämä on yksi monesta teknisestä asiasta, joiden tulee olla kunnossa. Mikäli SSL-salausta ei sivustolla ole, tunnistetaan se verkossa "ei-turvalliseksi" sivustoksi. Menisitkö itse vierailemaan tällaisella sivustolla?

 Pidä myös huoli siitä, että sivustolla ei ole toimimattomia linkkejä ja mm. siitä, että mahdolliset lomakkeet toimivat. Yksikin tekninenvirhe poistaa yleensä käyttäjän sivustolta välittömästi.

6. Monta tapaa ottaa yhteyttä

Paljon puhutaan siitä, ettei “kukaan enää käytä mitään lomakkeita”. Kyllä käyttää. Yksi käyttää lomaketta, toinen soittaa, kolmas haluaa jättää soittopyynnön ja neljäs asioi mieluiten chatin välityksellä. Pidä huoli, että sinun sivustollasi yhteydenottoon on monta eri tapaa. Näin palvelet jokaista käyttäjää ja annat hänen itse päättää, millä tavoin hän haluaa sinuun olla yhteydessä.

Tsemppiä sivuston kehittämiseen. Muista, että sivustosi on sinun parhaan myyjäsi tärkein työkalu!

***

Petri Elovaara on toiminut vuodesta 2009 yrittäjänä ja ollut mukana perustamassa kahdeksaa yhtiötä. Hänen yritystensä kautta on tehty lähes 5000 kotisivuratkaisua. Petri myi perustamansa Digimediatoimisto Vilperin vuonna 2015 Fonectalle. Vuoden 2018 alussa hän perusti uuden, kotisivujen tuottamiseen erikoistuneen yrityksen Tagomo Digital Oy:n. Petrin yhtiökumppaneina ovat Mikko Lehtinen ja Joonas Salminen. Petrin motto kaikessa yrittämisessä on ”ei ole yhtä oikeaa tapaa ja palvelu ratkaisee”.