Yrittäjä, eroon esiintymispelosta!

class-classroom-conference-716276.jpg

Julkisesti puhuminen ja esiintyminen on pelottavaa. Se on itseasiassa yksi maailman pelätyimpiä asioita. Varsinkin yrittäjälle ja asiantuntijalle julkinen puhuminen on kuitenkin äärimmäisen tärkeä taito oman ammattitaidon ja uskottavuuden rakentajana. Lukaise lisää täältä.

Olen aina ollut ujo lapsi ja nuori erityisesti esiintymisen suhteen. Kaikki muu sosiaalinen kanssakäyminen on aina ollut helppoa mutta kun on pitänyt nousta esiin ja puhua niin aina on mennyt jauhot suuhun.

Lopulta aloin opiskelemaan ja miettimään miten voisin olla parempi sillä erityisesti yliopistossa huomasin, että minua huonommat kaverit menestyivät paremmin vain ja ainoastaan sen vuoksi, että he saivat suunsa auki. Niin yksinkertaista se on!

Seuraavaksi kuitenkin nousee kysymys, miten pääsen tuosta pelosta eroon? Ikävä kyllä voin jo nyt kertoa, että kokonaan tuota pelkoa ja jännitystä ei voi selättää edes kovalla harjoittelulla. Mutta se ei välttämättä ole tarpeenkaan mikäli voimme hyödyntää sitä puheessamme.

Olen esiintynyt eri kokoisille ja erilaisille yleisöille satoja kertoja ja yhtälailla jännitän joka kerta kun astelen lavalle. Tarkoitus on kuitenkin päästä sellaiselle tasolle, että tuo pelko ei hidasta sinua ja menestystäsi.

Listasin muutamat selkeät vinkit sinulle, jotta uskallat ottaa sen ensimmäisen ja tärkeän askeleen kohti ensimmäistä julkista puhumistilaisuuttasi!

1. Know your shit

Yksinkertainen on kaunista. Älä opettele puhettasi tai esitystäsi ulkoa mutta opiskele asia niin hyvin, että voit olla varma olevasi tuon osa-alueen kiistaton asiantuntija. Näin voit olla varma, että osaat asian ja mikäli ajatus karkaa on aina helpompi päästä takaisin siihen mistä aloitit.

Toistan, ÄLÄ OPETTELE ESITYSTÄ ULKOA! Voit tämän sijaan käyttää muutamaa erittäin tehokasta muistimenetelmää, jotka ovat auttaneet useita puhujia. Niistä lisää esim. täällä! Näitä käytän itsekkin!

2. Psyykkaa itsesi kuntoon

“Oletko koskaan kuullut, että “mene aamulla peilin eteen ja sano itsellesi olevasi paras!” niin maailma muuttuu? Noh se itseasiassa pitää aika monellakin tavalla paikkansa. Mutta minä uskon siihen, että jokaisen tulisi löytää oma näkökulmansa itsensä psyykkaamiseen ja siihen mikä toimii parhaiten. Tärkeintä on, että löydät itsellesi jotain tärkeää ja positiivista elämästäsi.

Minä olen itse erittäin tunneherkkä musiikin suhteen. Niinpä sen vuoksi juuri ennen tärkeää puhetta tai esiintymistä omista korvalappustereoista pärähtää LMFAO - I´m sexy and I know it sekä Martti Vainaan Pelimies. Molemmat outoja biisejä nuoruudesta mutta noiden jälkeen lähden aina hymyssä suin ja voittajana lavalle.

3. Tee hengitysharjoituksia juuri ennen

Hengitä sisään, hengitä ulos, hengitä sisään, hengitä ulos - MITÄ? Minähän hengitän! Kyllä, rauhalliset hengitysharjoitukset ovat pelastaneet esiintymiseni kerta toisensa jälkeen kun kierrokset nousevat juuri ennen lavalle nousua. Kuten aina vaaran uhatessa, hengitys muuttua pinnalliseksi ja keho alkaa jännittyä, kun taas kuuluva puhe ja luonteva liikkuminen edellyttäisivät rauhallista syvähengitystä ja rentouden tunnetta kehossa.

Kaikista yksinkertaisimmillaan hengitysharjoituksen voit tehdä sulkemalla silmäsi, ajattelemalla jotain itsellesi positiivista asiaa ja hengittää niin syvään kuin pystyt rauhallisesti sisään ja ulos 5-10 kertaa. Tämä on jo omiaan rentouttamaan kehoa. Lisää hengitysharjoituksista puhujille esim. täällä!

4. Muista tämä yksi asia

Tämä on mielestäni tärkein ja suurin oivallukseni yrittäessäni hallita esiintymispelkoa. Vinkki on kovin yksinkertainen muistat vain tämän yhden asian: Kukaan ei yleisössä tiedä, mitä aioit sanoa, mitä sinun olisi pitänyt tehdä, miten sinun olisi pitänyt se tehdä tai miltä asioiden olisi pitänyt näyttää tai kuulostaa. VAIN SINÄ TIEDÄT!

Kun sisäistät, mitä tämä tarkoitaa, saavut harvojen ja valittujen joukkoon, jotka ymmärtävät, että tietyistä asioista on turha jännittää. Jos unohdat sanoa jotain niin entä sitten? EI KUKAAN TIEDÄT, ETTÄ UNOHDIT SEN! Siispä rauhoitu, kukaan ei ikinä tiedä, että mokasit vaikka olisit jättänyt kaikkein tärkeimmän pointin pois.

Noin, näillä vinkeiltä pääset pitkälle. Positiivisuus on valttia eli muista, että sinulla ei ole hätää ja kukaan ei voi koskaan tietää mokasitko vai etkö. Sen vuoksi sinulla ei ole mitään pelättävää. Yrittäjä, lavalle siitä!

-J