Yrittäjä, sanoisit nyt edes jotain!

13105862_10153373387335146_943051670_o.jpg

Kumpaa sinä pelkäät enemmän - kuolemaa vai hämähäkkejä? Vai pelkäätkö kenties hylätyksi tulemista tai haita?

Kaikki nuo vaihtoehdot ovat kyllä pelottavia, myönnän sen mutta yksikään ei isossa kuvassa pärjää yhdelle suurimmista fobioistamme - julkiselle puhumiselle ja esiintymiselle. Julkisesti puhuminen ja esiintyminen ohittaa pelkolistalla lentämise, kuoleman, sairastumisen ja jopa terrorismin pelon. Tutkimuksen mukaan jopa 74% amerikkalaisista kärsii esiintumispelosta tai puhumisahdistuksesta. Ja en kyllä rehellisesti voi kuvitella, että luku olisi yhtään sen pienempi Suomessakaan.

Meille on luonnollista, että pelkäämme esiintymistä mutta miksi asialle sitten pitäisi tehdä jotain? Miksi kiusata itseään, että kehittyisi, jossain jota pelkää enemmän kuin kuolemaa? Yrittäjälle ja asiantuntijalle on kuitenkin äärimmäisen tärkeää pystyä kertomaan omista tuotteista ja palveluistaan sekä osaamisestaan myös julkisesti. Tässä muutama pääpointti miksi julkisesti esiintymisen taidot ovat kriittisen tärkeitä yrittäjille!

Tarvitsetko sijoittajia?

Erityisesti kasvuyrittäjille tulee jossain vaiheessa eteen se paikka kun pitää pystyä pitämään sijoittajaesitys tai “Pitchi”. Mikäli taitoja ei julkisen esiintymisen suhteen ole hiottu, voi olla sijoittajan vakuuttaminen alkuun vaikeaa sillä se tehdään pääasiassa esiintymistaitojen kautta. Itse asia seuraa vasta myöhemmin tarkemmassa analyysissä. Tavallista on myös, että itse perustajat tekevät nämä esitykset sillä harvoin vain esim. markkinointijohtajaa sijoittaja haluaisi tavata.

Mahdollisuus loistaa!

Haluatko olla oman alasi ehdoton ykkönen ja asiantuntija, jolta tullaan pyytämään palveluita ilman, että edes tarvitsee myydä. Tällaiseen tilanteeseen harvoin pääsee ilman julkisen puhumisen ja esiintymisen taitoa. Puhumis- ja vaikuttamistilanteita löytyy erilaisista konferensseista ja tapahtumista reilusti mikäli vain olet aktiivinen. Nämä ovat mitä parhaimpia paikkoja olla vakuuttava ja oman alasi kovin asiantuntija. Puhujia katsotaan myös automaattisesti ylöspäin, joten saat paikan rakentaa auktoriteettiäsi.

Sisäiset hyödyt

Oletko koskaan miettinyt, että yrityksenkin sisäinen kommunikaatio on julkista esiintymistä ja samat lainalaisuudet pätevät siellä. Sinun tulee pystyä vakuuttamaan työntekijäsi uudesta strategiasta tai vaikka viikottain käytävässä viikkopalaverissa viikon tärkeimmistä työtehtävistä. Mikäli olet vakuuttava, saat viestisi varmasti paremmin perille.

Asiakkaat ovat kaiken ytimessä

Kun yrityksesi on päässyt hiukan pidemmälle (miksei toki alussakin) voit järjestää asiakkaillesi asiakastapahtumia. Nämä ovat mahtava keino verkostoitua ja näyttää jälleen omaa osaamistasi ja rakentaa luottamusta asiakkaidesi kanssa. Mutta mikäli et ole hionut puhumis- ja esiintymistaitojasi on sinun varmasti hankalampi olla vakuuttava ja rakentaa luottamusta asiakkaidesi kanssa.

Miksi julkisen puhumisen ja esiintymisen opettelu on tärkeää? Siksi, että se on yksi tärkeimmistä ja tehokkaimmista kommunikaatiokeinoistamme yhä tänäkin päivänä vaikka virtuaaliset foorumit valtaavat maailmaa. Itseasiassa, kun kaikki digitalisoituu niin oikeat ja aidot henkilöt muuttuvat entistä arvokkaammaksi.

Miten sitten pelosta pääsee eroon? Ikävä kyllä siihen on vain yksi tie ja se on harjoittelu ja esiintyminen. Niistä vinkkejä myöhemmin! Eikun hakemaan tilaisuuksia, jossa pääset puhumaan - yrittäjä, sanoisit nyt edes jotain!

-J