Helpota työskentelyä Windowsilla - 9 pro vinkkiä!

Lue tai katso videolla - saat itse päättää!

Windows? Hyh, ei lähtökohtaisesti mikään maailman mediaseksikkäin aihe mutta käytämme Windowspohjaisia tietokonetta päivittäin erityisesti työelämässä. Vaikeastakin käyttökokemuksesta tulee helposti sujuva sillä niihin löytyy helpotusta ja parannusta apuohjelmilla. Niiden löytäminen kuitenkin vaatii hakemista, testaamista ja tutkimista.

Yleisesti ottaen, suomalaisissa yrityksissä missä useammat työntekijät käyttävät tietokonetta jopa 5-8 tuntia päivittäin, voitaisiin pienilläkin parannuksilla saada merkittävät säästöt. Tämä johtuu sillä että samat “pullonkaulat” toistuvat päivittäisessä käytössä useasti ja syövät näin työtehoa sekä työviihtyvyyttä. Vierallessani lukuisissa yrityksissä olen huomannut että tietokoneen käyttötaidossa on selvästi parantamisen varaa. Vaikka koulutuksen edut ovat selkeitä, jää koulutus jostain syystä kuitenkin käymättä. Tässäpä siis tehopakkaus oman osaamisen tehostamiseen!

Apuohjelmia löytyy miljoonia, tähän listaan on valittu niitä seuraavilla kriteereillä:

 • Windows 7 (myös windows 10)

 • Pienikokoisia, kevyitä

 • Ilmaisia

 • Osa jopa avoimella lähdekoodilla

 • Ei asenna samalla adwarea koneelle

Nämä vinkit toimivat pääosin Windows 7:lle, mutta myös yleisesti myös windows 10:lle.

Kaikki tässä mainitut vinkit ja apuohjelmat saat käyttöösi ilmaiseksi. Ohjelmista ei siis tarvitse maksaa eikä niiden mukana tule spywarea tai muutakaan haitallista sisältöä. Tästä listasta on jätetty pois perinteisimmät ohjelmat kuten esim. dropboxi sillä onhan kyseessä tehokkaimmat vinkit!

 1. Pikakuvake useimmiten käytettyihin kansioihin.
  Raahaa usein käyttämäsi kansio käynnistä-valikossa olevan avoimen kansion päälle. Tiedät että homma on ok kun ennen hiiren napin ylös päästämistä kursorissa lukee “Pin to Windows Explorer” Nyt voit päästää hiiren napin ylös. Aina kun klikkaat käynnistä-valikon mitä tahansa kansiokuvaketta hiiren oikealla napilla näet kansioiden suosikkilistan “Pinned” (ei vaadi ulkopuolista ohjelmaa)

 2. Perinteinen käynnistä-valikko jossa nopea haku.
  En enää edes muista kuinka huono alkuperäinen käynnistä-valikon haku on. Puhumattakaan windows 8 versiosta. Onneksi vanhantyylisen (XP) käynnistä-valikon saa vielä takaisin, jopa windows kymppiin. Samalla myös resurssinhallinta paranee muutamalla lisäominaisuudella. Jatkossa riittää kun painat käynnistä-valikkoa (tai windows-näppäintä näppäimistöltä) ja alat kirjoittaa ohjelman nimeä. Nimeä ei enää tarvitse kirjoittaa ensimmäisestä kirjaimesta lähtien.

  http://www.classicshell.net/

 3. Ennakoiva tekstinsyöttö KAIKISSA ohjelmissa
  Kun kirjoitat nettiselaimeen osoitetta, selain ehdottaa automaattisesti eri vaihtoehtoja. Kirjoitat kuitenkin päivittäin eri ohjelmiin kymmeniä kertoja oman nimesi, yrityksesi nimen, oman sähköpostiosoitteesi ym. ym. Tähän tuhlaantuu hirveästi aikaa. Ohjelma joka osaa ehdottaa ehdottaa tallentamiasi vakiotekstejä säästää siis merkittävästi aikaa, päivittäin. Näistä suosittelen myös tutkimaan maksullisia vaihtoehtoja jotka saattavat olla helpompia ottaa käyttöön, mutta itse käytän AutoHotKey-ohjelmaan perustuvaa TypingAid-sovellusta josta olen ottanut automaattisen oppimisen pois käytöstä ja käytän sitä vain ennaakkoon syöttämieni sanojen täydentämiseen.

  https://www.autohotkey.com/boards/viewtopic.php?f=6&t=5644

 4. Kuvien pienennys
  Nykyiset nettisivupalvelut osaavat jo todella hyvin pienentää kuvat automaattisesti jolloin sivun latausaika ja hakukonenäkyvyys paranee. Mutta usein kuvia tarvitaan myös muualla kuin nettisivuilla ja aina ei ole järkevää käyttää sitä 20MP kuvatiedostoa. Tähän löytyy kätevä kuvakoon muokkaustyökalu joka asennuksen jälkeen niin ikään avautuu kun klikkaa kuvatiedostoa (tai valittua kuvatiedostojoukkoa) hiiren oikealla nappulalla ja valitsee Resize pictures. Kuvista saa halutessaan kopiot tai muutettua alkuperäisten kokoa.

  http://www.bricelam.net/ImageResizer/

 5. Kuvankaappaus
  Windowsin mukana tulee Snipping-tool jonka avulla pystyy ottamaan kuvakaappauksen. Tässä kohtaa käytettävyys on sitä luokkaa että “pystyy” on hyvä sanavalinta. Helppokäyttöinen ja erittäin kevyt vaihtoehto. Ohjelma lepää windowsin kellotaulussa ja painamalla Print Screen nappia näppäimistöstä saat näkyviin tähtäimen jolla kuva-alueen voi rajata. Välilyönnistä kuva-alue muuttuu automaattisesti ikkunan kokoiseksi. Tämän jälkeen voit lisätä kuvaan merkintöjä tai joko tallentaa sen tiedostoon tai leikepöydälle. Erittäin hyvä ohjelma esimerkiksi virheilmoitusten lähettämiseksi atk-tuelle.

  http://getgreenshot.org/

 6. Salasanat
  Salasanat pitäisi olla tallessa yhdessä paikassa, mutta ei word-tiedostossa. Myöskään pilvipalvelu ei kuulosta kovin houkuttelevalta. Miten olisi yhdellä salasanalla salattu tietokanta jonka voi halutessaan tallentaa esim. dropboxiin. Samasta ohjelmasta löytyy myös versiot ainakin androidille sekä OsX:lle.

  https://keepass.info/

 7. Tiedostojen etsintä
  Windowsistakin löytyy tiedostojen hakutyökalu. Mutta miten olisi tästä tehokkaampi versio joka ei syö tietokoneen resursseja ? Ehkä jopa sellainen joka tukee myös yrityksen jaettuja verkkolevyjä ilman että niiden indeksointi jumittaa koko verkon? Toivoa kuitenkin sopii että tiedostot olisi alunperinkin tallennettu hyvin kuvaavilla tiedostonimillä, eikä esim. DCIM3435.JPG. Kun olet oppinut nimeämään tiedostot oikein, ne ovat myöskin helpommin löydettävissä. Tämä säästää aikaa uskomattomia määriä sillä yhden tärkeän tiedoston metsästämiseen hukkuu helposti tunti jos toinenkin.

  Suomalainen vaihtoehto 1: https://locate32.cogit.net/
  Vaihtoehto 2: https://www.voidtools.com/

 8. Tiedostojen liittäminen sähköpostiin taikka muuhun ohjelmaan.
  Tallennat dokumentin ja lisäksi pari kuvaa. Käytät tuttua Tiedosto > Tallenna nimellä… nappia ja selaat pitkän kansiopolun jokaisesta ohjelmasta erikseen. Lopuksi vielä selaat saman kansiopolun läpi vielä kerran kun keräät tiedostot kohdeohjelmaan, eli sähköpostiisi tai nettisivuillesi. Sama selaaminen toistuu ja toistuu ja tuhlaa aikaa. Tämä rutiini nopeutuu huomattavasti kun asennat ohjelman jolla voi tiedostopolun kopida leikepöydälle. Ensimmäisellä tallennuskerralla kopioit polun leikepöydälle, tai avaat kansion klikkaamalla hiiren oikeaa nappia ja valitsemalla “Open File Location” “Avaa tiedostosijainti” ja kopioida polun siitä leikepöydälle (lisäohjelmaa ei tarvita) Huom! Tämä toimii myös siinä pienessä “Tallenna nimellä…” tiedostoselainikkunassa. Nyt voit muissa ohjelmissa liittää polun suoraan tallennusikkunaan ja painaa enteriä niin olet valmis tallentamaan tiedoston. Lopuksi kun tiedostot täytyy lähettää eteenpäin, voit raahata ne avoimesta ikkunasta tai käyttää jälleen avaamiseen leikepöydän tiedostopolkua.

  http://www.defoort.com/en/clickie

 9. WhatApp Web
  Whatsappia voi etäkäyttää myös tietokoneella, nettiselaimella. Kirjoittaminen on tietokoneella paljon nopeampaa ja lisäksi liitetiedostojen lähetys onnistuu vain raahamalla tiedosto keskusteluikkunaan. Tarvitset vain nettiselaimen ja siitä auki osoite https://web.whatsapp.com/
  Myös puhelin pitää olla netissä että selainversio toimisi.

Vinkit tarkemmin esiteltynä vielä videolla blogin alussa!

Jukka Hautakorpi

Jukka on yrittäjänä Tuunix Oy:ssä. Häneltä löytyy kokemusta yrittäjänä toimimisesta jo 16-vuotiaasta asti. Nykyisin hän toimii Trello-kouluttajana, valmistaa Tuunix:issa asiakkaille www-sivuja, sekä web-pohjaisia sovelluksia. Lisäksi Tuunixilta löytyy omia tuotteita kuten ajopäiväkirja ja tuntileimaus.

Lisätietoa yrityksen kotisivuilta: https://www.tuunix.fi/