Kuinka voin olla avuksi?

mamwork01.jpg

Kuinka voin olla avuksi?

Yritysten tehtävänä on ratkaista asiakkaan ongelma tai tuottaa palvelua tarpeeseen, joka asiakkaalla on. Osa asiakkaista etsii ongelmaansa ratkaisua ja päätyvät näin yrityksen asiakkaaksi, kun taas osa asiakkaista löytyy mainonnan avulla, tarpeita herättelemällä.                  

Uskaltaisin väittää, että ne yritykset, jotka osaavat parhaiten ratkaista asiakkaan tarpeen ovat niitä, jotka menestyvät. Tämä kuulostaa hyvin yksinkertaiselta, eikö?

Olen huomannut, että moni yritys kuitenkin keskittyy markkinoinnissaan paukuttelemaan omia henkseleitään sen sijaan, että kertoisi kuinka voi ratkaista asiakkaan tarpeen.  Itse asiassa, tämä sama pätee myös työnhaussa – uskon vahvasti, että hakija, joka kertoo, miten voi auttaa yritystä heidän haasteissaan, pääsee paljon pidemmälle kuin hakija, joka kertoo pääasiallisesti vain itsestään. 

Parhaat myyntipalaverit ovat niitä, joissa myyjä on vähemmän äänessä kuin ostaja. Ihan kuten on sanottu, on siihen syynsä, että meillä on kaksi korvaa ja yksi suu. Samassa suhteessa niitä pitäisi myös markkinoinnissa ja myynnissä käyttää.

Monessa asiassa menestyminen voidaankin kiteyttää yhteen kysymykseen:

”Kuinka voin auttaa?” Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mennessäsi asiakastapaamiseen, mietit, kuinka voit olla asiakkaalle avuksi. Kun menet työhaastatteluun, mieti, kuinka voit auttaa yritystä.  

Teen paljon some-markkinoinnin suunnittelua ja konsultointia erilaisille yrityksille. Usein suurin, nopeasti tehtävä muutos on se, että siirrymme tyrkyttämisestä ja pikavoittojen hakemisesta auttamisnäkökulmaan. Tiesitkö, että myös somessa voit miettiä, miten voit auttaa asiakastasi? Vastauksen löytäminen ei aina ole ihan yksiselitteistä, mutta hyvällä segmentoinnilla ja suunnittelulla voidaan löytää asiakasryhmien tarpeita ja toiveita, joihin onnistuneella markkinoinnilla voidaan vastata. Tämä sama pätee niin sosiaalisessa mediassa, asiakaskohtaamisissa kuin vaikka nettisivujen rakentamisessa.

Kun seuraavan kerran teet postauksen sosiaaliseen mediaan, mieti, mihin asiakkaan tarpeeseen se voisi auttaa? Minkä ongelman ratkaiset tuotteella / palvelulla, jota mainostat? Toki tuotteista ja palveluista pitää olla myös lisätietoja saatavilla ja sekä yrityksen tarina että referenssit on oltava kunnossa – eli ei pelkällä avuntarjoamisella tietenkään menestystä tulee, vaan taustat on oltava kunnossa.

Ota haaste vastaan ja mieti aina uusissa tilanteissa, kuinka voit auttaa? Itselleni tämä muutos ajattelussa on avannut aivan uusia näkökulmia. Auttamisnäkökulmasta on apua jopa kiukuttelevan esiteinin kanssa toimimisessa, ja olen myös kokenut sekä myynnin että markkinoinnin mielekkäämmäksi, kun uskallan nykyisin antaa asiakkaalle enemmän tilaa kertoa itsestään, tarpeistaan ja haaveistaan. Kokeile sinäkin, suosittelen!

Pia Lemmetty

Sosiaalisen median ja markkinoinnin ammattilainen sekä yrittäjä Mamwork Oy:ssa ja Kassikeskuksessa. Pia on toiminut pitkään myös aikuiskoulutuksen ja osaamisen mittaamisen parissa Suomessa ja kansainvälisesti, ja hänellä onkin paljon näkemystä ja kokemusta, jota ammentaa asiakasyritysten käyttöön. Pia on myös innokas vapaaehtoistyön puolestapuhuja ja hän uskoo auttamiseen ja hyvän kierrättämiseen elämässä. www.mamwork.fi , https://www.linkedin.com/in/pialemmetty/, @piakaarina